Abstract:
В сучасних умовах проведення АТО постає питання забезпечення поранених, важкохворих, пацієнтів в післяопераційному періоді, якісним нутрітивним харчуванням. Перевага надається ентеральному харчуванню, яке є більш фізіологічним для організму, здатне зумовити процес виживання для пацієнтів в цілому, забезпечувати корекцію метаболізму. Окрім того, ентерапьне харчування унеможливлює атрофію слизової оболонки шлунково- кишкового тракту; знижує ризик розвитку синдрому поліорганної і недостатності; підтримує синтез білка та регуляцію обміну речовин у внутрішніх органах, не потребує стерильності. Частота ускладнень у пацієнтів з нугрітивним харчування зменшилась 46% до 17% випадків, скорочується термін перебування хворих в стаціонарах, період реабілітації, зменшується вартість лікування. (Лейдерман И. H., 2010; Беляев О. В., 2010).