Аннотации:
В роботі представлено результати дослідження найбільш доступних широкому загалу видів рослинної сировини: листя китайського чайного дерева (Folia Camelliae sinensis), листя дерева падуба парагвайського (Folia Ilecis paraguariensis) та насіння кавового дерева (Semina Coffeae arabicae). У всій експериментальній сировині визначено кількісний вміст пуринового алкалоїду – кофеїну Встановлено, що вміст кофеїну переважає у сировині аргентинського чаю «мате», але його дія м’якше і довго триваліша, у порівнянні з насінням зеленої кави, де вміст кофеїну значно менше, але психостимулюючий ефект стрімкий, короткочасний з можливим ефектом «рикошету». Вплив кофеїну на фізіологічні функції організму, як психостимулятора у переважній більшості зумовлена сумарною дією супутніх біологічно активних речовин у сировині