Abstract:
В огляді наведені дані про патологічні процеси в організмі людини, розвиток яких пов'язують з підвищенням рівня гомоцистеїну в плазмі крові, проведено аналіз причин виникнення гіпергомоцистеїнемії та зазначено заходи, направлені на зниження рівня гомоцистеїну. Вказано перелік харчових речовин, що мають гіпер- або гіпогомоцистеїнемічну дію, вплив харчування на первинну та вторинну профілактику серцево-судинних захворювань, асоційованих з гіпергомоцистеїнемією, дана характеристика основних поліненасичених жирних кислот та їх вплив на обмін гомоцистеїну і серцево-судинну патологію. Розглянуто можливі механізми виникнення гіпергомоцистеїнемії за вегетаріанського спосібу харчування. Зроблені висновки щодо доцільністі проведення цілеспрямованих досліджень по створенню превентивних дієт при певних формах нозологічних захворювань з урахуванням їх впливу на обмін гомоцистеїну.