Аннотации:
Процес вироблення нового рухового їжодобувного навика відбувається протягом 8- 4 днів. Аналіз динаміки успішності захоплення харчової кульки дозволив виділити три стадії формування навика: початкову, перехідну, досконалого виконання. В стані кетамінового наркозу у щурів п'яти експериментальних груп різних стадій тренованості вивчено здатність нейронів моторної кори реагувати на адекватні сенсорні стимули. Встановлено, що кількість реагуючих нейронів корелює (r= 0,89) з показником успішності реалізації навика. У групах тварин, починаючи з п'ятої доби навчання, зареєстровано вірогідно (р < 0,01) більший відсоток реагуючих на пропріоцептивні стимули нейронів у порівнянні з контрольною групою. Суттєвий підйом кривої успішності моторного навика відбувається пізніше, на восьму добу. Цей факт може бути підставою для встановлення причино-наслідкових зв'язків: спочатку відбуваються процеси збільшення сенсорного притоку у моторну кору, а потім відбуваються покращення зовнішніх проявів досягальних рухів.
Описание:
The process of developing a new motor skill is food-getting for 8 - 14 days. Analysis of the dynamics of success capture food pellet gave rise three stages: initial, transitional, perfect skill. In the state of ketamine anesthesia in rats of five experimental groups at various stages of fitness studied the ability of neurons of the motor cortex to respond to adequate sensory stimuli. Found that the number of neurons responding correlated (r = 0,89) with the index of success of the skill. In groups of animals, from the fifth day of training, reported significantly (P <0.01) higher percentage of responders to proprioceptive stimuli neurons compared to controls. Increase the success of motor skill occurs later, on the eighth day. This may be the basis for establishing a cause-and-effect relationships: first increase in the inflow of sensory motor cortex, and then an improvement in the quality of reaching movements.