Короткий опис (реферат):
Вступ. Гіподинамія та пов’язане з нею ожиріння, депресія та тривога є визнаними факторами
ризику багатьох захворювань травного тракту. Вивчення їх впливу на молодь є особливо
актуальним завданням, враховуючи поширення онлайн- навчання та зростання психологічного
стресу, викликаного російським військовим вторгненням в Україну в останні роки.
Мета. Вивчити вплив вищезазначених факторів ризику на появу шлунково- кишкових симптомів.
Матеріали та методи. Проведено опитування 208 англомовних студентів- медиків. Воно включало
3 анкети: шкалу оцінки шлунково- кишкових симптомів (GSRS), міжнародну анкету фізичної
активності (IPAQ) і лікарняну шкалу тривоги та депресії (HADS). Також оцінювали масу тіла, зріст,
вживання алкоголю та куріння.
Результати. Серед студентів 62% мали дошкульні гастроінтестинальні скарги вище, ніж «незначний
дискомфорт» принаймні в одному з кластерів GSRS. Загальна кількість балів шкали GSRS, а також
у кластерах «абдомінальний біль» (AP), «рефлюкс» (RS), «нестравленість» (IS), «діарея» (DS) та
«закреп» (CS) достовірно корелювали з вираженістю тривоги (r від 0,14 до 0,19), але не депресії.
Споживання алкоголю також збільшувало кількість балів у всіх кластерах, окрім RS та CS. Більш
високий MET (metabolic equivalent of task) за IPAQ асоціювався зі зменшенням симптомів у кластері
RS. Тільки 36,5% студентів не мали тривоги, 24,5% не мали депресії. Спостерігалась сезонність даних
синдромів. Середній бал (M±m) тривоги взимку був 9,10±0,23 балів проти 7,20±0,56 балів влітку,
для депресії – 12,36±0,18 проти 6,21±0,48 відповідно (p<0,05). Для виявлення факторів ризику
шлунково- кишкових симптомів було проведено логістичний регресійний аналіз з використанням
предикторних змінних, які продемонстрували значний зв’язок у попередніх аналізах.
Висновки. Незалежними предикторами (факторами ризику) виникнення гастроентерологічних
симптомів є тривога, низький рівень фізичної активності, жіноча стать та зимовий сезон.
Симптоми депресії асоціюються з супутньою тривожністю, зимовим сезоном та не є безпосередньо
пов’язаними з гастроентерологічними скаргами.