Показати скорочений опис матеріалу
dc.contributor.author | Фурман, Ю. | |
dc.contributor.author | Мірошніченко, В. | |
dc.contributor.author | Брезденюк, О. | |
dc.date.accessioned | 2025-05-26T09:21:23Z | |
dc.date.available | 2025-05-26T09:21:23Z | |
dc.date.issued | 2019 | |
dc.identifier.citation | Оцінка функціональної підготовленості організму молоді 20–22 років / Ю. Фурман, В. Мірошніченко, О. Брезденюк // Фізичне виховання, спорт і культура здоров'я у сучасному суспільстві. - 2019. - № 2. - С. 41-47 | uk_UA |
dc.identifier.other | DOI:10.29038/2220-7481-2019-02-41-47 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.vnmu.edu.ua/123456789/9971 | |
dc.description.abstract | Актуальність теми дослідження. Стандарти функціональної підготовленості осіб різного віку й статі потребують систематичного оновлення, оскільки з часом утрачають свою об’єктивність. Мета дослідження – установлення стандартів оцінки аеробної та анаеробної продуктивності організму молоді 20–22 років Подільського регіону. Методи дослідження – педагогічне спостереження; педагогічний експеримент із використанням методів велоергометрії, пульсометрії, сфігмоманометрії, хронометрії; методи математичної статистики. Нами досліджено показники аеробної й анаеробної продуктивності 842-х чоловіків і 678 жінок 20–22 років, які проживають у межах Подільського регіону. Порівнювались індивідуальні значення показників потужності та ємності аеробної й анаеробної продуктивності організму з розробленими нами стандартами функціональної підготовленості, які сформовано на основі середніх арифметичних ( ) таких показників, як максимальне споживання кисню (VO2 max), поріг анаеробного обміну (ПАНО), максимальна кількість зовнішньої механічної роботи за 10 с (ВАнТ10), 30 с (ВАнТ30), за 1 хв (МКЗР) і середніх квадратичних відхилень (σ). Результати роботи. Розробляли критерії функціональної підготовленості за рівнями: «середній»; «вищий від середнього»; «нижчий від середнього»; «високий»; «низький»; «дуже високий»; «дуже низький». За середній рівень узяли діапазон похибки середнього квадратичного відхилення від середнього арифметичного варіаційного ряду значень дослідженого нами контингенту ( ±σ). На основі даних, отриманих експериментальним шляхом, розробили критерії оцінки аеробної й анаеробної продуктивності організму молоді 20–22 років Подільського регіону. Висновки. Нові стандарти функціональної підготовленості потрібно розробляти за середнім значенням показника, отриманого в результаті обстеження великої кількості осіб однорідного контингенту. Градація стандартів установлюється в межах діапазону середнього квадратичного відхилення – σ. Розроблені нами стандарти функціональної підготовленості охоплюють увесь спектр показників аеробної та анаеробної продуктивності організму молоді 20–22 років Подільського регіону | uk_UA |
dc.language.iso | uk_UA_ | uk_UA |
dc.publisher | Фізичне виховання, спорт і культура здоров’я у сучасному суспільстві | uk_UA |
dc.subject | аеробна продуктивність | uk_UA |
dc.subject | анаеробна продуктивність | uk_UA |
dc.subject | стандарти | uk_UA |
dc.subject | чоловіки | uk_UA |
dc.subject | жінки | uk_UA |
dc.title | Оцінка функціональної підготовленості організму молоді 20–22 років | uk_UA |
dc.title.alternative | An Estimation of Functional Preparedness of an Organism of Youth 20–22 Years Old | uk_UA |
dc.type | Article | uk_UA |