Репозиторій Вінницького національного медичного університету імені М. І. Пирогова

Експериментальне дослідження когнітивної функції на фоні часткової харчової деривації та її корекції

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Кушта, А. О.
dc.date.accessioned 2025-03-24T12:46:19Z
dc.date.available 2025-03-24T12:46:19Z
dc.date.issued 2023
dc.identifier.citation Кушта А. О. Експериментальне дослідження когнітивної функції на фоні часткової харчової деривації та її корекції / А. О. Кушта // Медичні перспективи. – 2023. – Т. 28. – № 2. – С. 4-10. uk_UA
dc.identifier.issn DOI: 10.26641/2307-0404.2023.2.282990
dc.identifier.uri https://dspace.vnmu.edu.ua/123456789/8944
dc.description.abstract Пухлини голови та шиї становлять значний відсоток від усієї онкопатології. Найчастіше діагностується рак ротової порожнини. Розташування пухлини та її інвазія призводять до порушення ковтання вже в доопераційному періоді, що посилюється в післяопераційному періоді внаслідок об'ємних дефектів. Порушення ковтання призводить до зниження нутритивного статусу. Викликає інтерес когнітивна функція на фоні нутритивної недостатності. Відомо, що метаболічні порушення, зокрема ожиріння, негативно впливають на когнітивну функцію і можуть призвести до деменції. Але поки що залишається невідомим, як впливає харчова депривація на когнітивну функцію у щурів, а також здатність тварин переносити стресові ситуації, адже голод є однією з моделей стресового чинника. Мета–оцінити стан когнітивної функції та стресостійкості на тлі часткової харчової депривації та її корекції в експерименті. Робота виконана на 60 статевозрілих щурах-самцях масою 280±20г (М±m) лінії Вістар. Перед початком експериментального дослідження тварини перебували на частковій харчовій депривації (ЧХД). Після втрати ваги щурів розподілили на 4 групи залежно відсхем корекції харчування: 1 група – контрольних тварин, харчування відповідно до фізіологічних потреб; 2 група – часткова харчова депривація (ЧХД) без компенсаторного харчування; 3 група – компенсаторне ентеральне харчування харчовою сумішшю «Peptamen» (ЧХД+ЕХ); 4 група – ентеральне харчування та препарат «Глутаргін» (ЧХД+ЕХ+Глутаргін). Визначали поведінкову реакцію та когнітивну функцію в тесті «відкрите поле» та моделі УРПУ (умовний рефлекспасивного уникнення). Отримані нами результати свідчать, що щури з частковою харчовою депривацією схильні до стресу й не можуть знайти правильний вихід із ситуації. Також протягом усього періоду дослідження в них страждала й когнітивна функція, про що свідчать дані тесту УРПУ. При дослідженні стійкості до стресу на тлі часткової харчової деривації щури, які продовжували отримувати обмежений раціон харчування, за показниками (амбуляція, грумінг, реринг, дефекація) були нестресостійкі порівня нозконтрольною групою танатлікомпенсаторного харчування (р<0,05). Протягом усіх періодів дослідження когнітивної функції спостерігалася зміна показника перебування у світлій камері з достовірним (р<0,05) поліпшенняму 1 групі – 20,5%, 3 – 18,36% та 4 групі – 19,53%. uk_UA
dc.language.iso uk_UA_ uk_UA
dc.publisher Медичні перспективи uk_UA
dc.subject когнітивна функція uk_UA
dc.subject стрес uk_UA
dc.subject глутаргін uk_UA
dc.subject додаткове харчування uk_UA
dc.subject експеримент uk_UA
dc.subject часткова харчова депривація uk_UA
dc.title Експериментальне дослідження когнітивної функції на фоні часткової харчової деривації та її корекції uk_UA
dc.title.alternative Experimental study of cognitive function against the background of partial food derivation and its correction uk_UA
dc.type Article uk_UA


Файли цього елементу

Даний матеріал зустрічається у наступних зібраннях

Показати скорочений опис матеріалу

Пошук


Перегляд

Мій обліковий запис

Статистика