Показати скорочений опис матеріалу
dc.contributor.author | Мельник, А. В. | |
dc.contributor.author | Піліпонова, В. В. | |
dc.contributor.author | Агафонов, К. М. | |
dc.date.accessioned | 2025-03-18T16:20:20Z | |
dc.date.available | 2025-03-18T16:20:20Z | |
dc.date.issued | 2022 | |
dc.identifier.citation | Мельник А. В. Вплив омега-3 поліненасичених жирних кислот на показники оксидативного стресу в мозку щурів за свинцевої інтоксикації / А. В. Мельник, В. В. Піліпонова, К. М. Агафонов // Фармакологія та лікарська токсикологія. – 2022. – 16(5). – С. 331-337. | uk_UA |
dc.identifier.other | https://doi.org/10.33250/16.05.331 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.vnmu.edu.ua/123456789/7995 | |
dc.description.abstract | Мета дослідження – експериментально обґрунтувати доцільність використання омега-3 поліненасичених жирних кислот для корекції процесів вільнорадикального окиснення ліпідів і протеїнів у мозку щурів за свинцевої інтоксикації.Дослідження виконано на 24 статевозрілих нелінійних щурах-самцях масою 250–280 г. Тварини були поділені на три групи: 1 група – контроль; 2 група – тварини зі свинцевою інтоксикацією, яку моделювали шляхом ентрагастрального введення плюмбуму (ІІ) ацетату (7,5 мг/кг/добу протягом 14 діб); 3 група – тварини зі свинцевою інтоксикацією, які протягом 14 діб отримували лікування омега-3-поліненасиченими жирними кислотами (750 мг/кг/добу, інтрагастрально). У гомогенаті мозку та сиро-ватці крові спектрофотометричним методом визначали активність антиоксидантних ензимів супероксиддисмутази та каталази, а також рівні малонового діальдегіду й карбонільних груп протеїнів. Встановлено, що за тривалого введення плюмбуму (ІІ) ацетату реєструється зменшення актив-ності супероксиддисмутази та каталази на 28–35,8 % (р < 0,05), що супроводжується збільшенням вмісту малонового діальдегіду та карбонільних груп протеїнів у мозку та сироватці крові щурів на 41,7–75,8 % (р < 0,05) порівняно з контролем. За цих умов використання омега-3 поліненасичених жирних кислот викликає збільшення антиоксидантного потенціалу мозку та сироватки крові (актив-ності супероксиддисмутази та каталази на 19,2–30 % (р < 0,05) перевищують показники нелікованих тварин) та сповільнення перебігу процесів вільнорадикального окиснення ліпідів і протеїнів (рівні малонового діальдегіду та карбонільних груп протеїнів були меншими на 16,6–34,8 % (р < 0,05), ніж у нелікованих тварин). Отримані дані обґрунтовують можливість використання омега-3 поліненасичених жирних кислот з метою корекції оксидативного стресу в мозку щурів за умов свинцевої інтоксикації | uk_UA |
dc.language.iso | uk_UA_ | uk_UA |
dc.publisher | Фармакологія та лікарська токсикологія | uk_UA |
dc.subject | омега-3 поліненасичені жирні кислоти | uk_UA |
dc.subject | свинцева інтоксикація | uk_UA |
dc.subject | оксидативний стрес | uk_UA |
dc.subject | мозок | uk_UA |
dc.title | Вплив омега-3 поліненасичених жирних кислот на показники оксидативного стресу в мозку щурів за свинцевої інтоксикації | uk_UA |
dc.title.alternative | Effect of omega-3 polyunsaturated fatty acids on oxidative stress markers in the brain of rats with lead intoxication | uk_UA |
dc.type | Article | uk_UA |