Repository of National Pirogov Memorial Medical University, Vinnytsia

Вплив омега-3 поліненасичених жирних кислот на показники оксидативного стресу в мозку щурів за свинцевої інтоксикації

Show simple item record

dc.contributor.author Мельник, А. В.
dc.contributor.author Піліпонова, В. В.
dc.contributor.author Агафонов, К. М.
dc.date.accessioned 2025-03-18T16:20:20Z
dc.date.available 2025-03-18T16:20:20Z
dc.date.issued 2022
dc.identifier.citation Мельник А. В. Вплив омега-3 поліненасичених жирних кислот на показники оксидативного стресу в мозку щурів за свинцевої інтоксикації / А. В. Мельник, В. В. Піліпонова, К. М. Агафонов // Фармакологія та лікарська токсикологія. – 2022. – 16(5). – С. 331-337. uk_UA
dc.identifier.other https://doi.org/10.33250/16.05.331
dc.identifier.uri https://dspace.vnmu.edu.ua/123456789/7995
dc.description.abstract Мета дослідження – експериментально обґрунтувати доцільність використання омега-3 поліненасичених жирних кислот для корекції процесів вільнорадикального окиснення ліпідів і протеїнів у мозку щурів за свинцевої інтоксикації.Дослідження виконано на 24 статевозрілих нелінійних щурах-самцях масою 250–280 г. Тварини були поділені на три групи: 1 група – контроль; 2 група – тварини зі свинцевою інтоксикацією, яку моделювали шляхом ентрагастрального введення плюмбуму (ІІ) ацетату (7,5 мг/кг/добу протягом 14 діб); 3 група – тварини зі свинцевою інтоксикацією, які протягом 14 діб отримували лікування омега-3-поліненасиченими жирними кислотами (750 мг/кг/добу, інтрагастрально). У гомогенаті мозку та сиро-ватці крові спектрофотометричним методом визначали активність антиоксидантних ензимів супероксиддисмутази та каталази, а також рівні малонового діальдегіду й карбонільних груп протеїнів. Встановлено, що за тривалого введення плюмбуму (ІІ) ацетату реєструється зменшення актив-ності супероксиддисмутази та каталази на 28–35,8 % (р < 0,05), що супроводжується збільшенням вмісту малонового діальдегіду та карбонільних груп протеїнів у мозку та сироватці крові щурів на 41,7–75,8 % (р < 0,05) порівняно з контролем. За цих умов використання омега-3 поліненасичених жирних кислот викликає збільшення антиоксидантного потенціалу мозку та сироватки крові (актив-ності супероксиддисмутази та каталази на 19,2–30 % (р < 0,05) перевищують показники нелікованих тварин) та сповільнення перебігу процесів вільнорадикального окиснення ліпідів і протеїнів (рівні малонового діальдегіду та карбонільних груп протеїнів були меншими на 16,6–34,8 % (р < 0,05), ніж у нелікованих тварин). Отримані дані обґрунтовують можливість використання омега-3 поліненасичених жирних кислот з метою корекції оксидативного стресу в мозку щурів за умов свинцевої інтоксикації uk_UA
dc.language.iso uk_UA_ uk_UA
dc.publisher Фармакологія та лікарська токсикологія uk_UA
dc.subject омега-3 поліненасичені жирні кислоти uk_UA
dc.subject свинцева інтоксикація uk_UA
dc.subject оксидативний стрес uk_UA
dc.subject мозок uk_UA
dc.title Вплив омега-3 поліненасичених жирних кислот на показники оксидативного стресу в мозку щурів за свинцевої інтоксикації uk_UA
dc.title.alternative Effect of omega-3 polyunsaturated fatty acids on oxidative stress markers in the brain of rats with lead intoxication uk_UA
dc.type Article uk_UA


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Browse

My Account

Statistics