Показати скорочений опис матеріалу
dc.contributor.author | Кушта, А.О. | |
dc.contributor.author | Пермінов, Д.О. | |
dc.contributor.author | Мельник, А.В. | |
dc.contributor.author | Волощук, Н.І. | |
dc.contributor.author | Таран, І.В. | |
dc.date.accessioned | 2025-03-12T20:48:37Z | |
dc.date.available | 2025-03-12T20:48:37Z | |
dc.date.issued | 2023 | |
dc.identifier.citation | Кушта А. О. Дослідження впливу аргініну глутамату на когнітивні процеси у щурів із харчовою депривацією / А. О. Кушта, Д. О. Пермінов, А.В. Мельник, [та ін.] // Вісник Вінницького національного медичного університету. – 2023. – 27(2). – С. 220-225. https://doi.org/10.31393/reports-vnmedical-2023-27(2)-07 | uk_UA |
dc.identifier.other | https://doi.org/10.31393/reports-vnmedical-2023-27(2)-07 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.vnmu.edu.ua/123456789/7484 | |
dc.description | У статті представлені дані є експериментальним підґрунтям можливості практичного застосування аргініну глутамату в комплексному лікуванні хворих за умов нутритивної недостатності. | uk_UA |
dc.description.abstract | У 2022 році на тлі пандемії COVID-19 та загострення продовольчої кризи, унаслідок повномасштабного рос ійського вторгнення в Україну, у світі частка населення, що голодує, зросла до 9,8% від загальної кількості світового населення. За даними літератури при голодуванні метаболічні та нейроендокринні порушення мають негативний вплив на когнітивні процеси та соціальну поведінку. Метою дослідження було експериментальне обґрунтування доцільності засто сування аргініну глутамату для корекції когнітивних порушень у щурів із частковою харчовою депривацією. У роботі вико ристані такі методи дослідження: моделювання харчової депривації згідно із запатентованою методикою, оцінка поведін кових реакцій та емоційного стану щурів за допомогою методики "Open field", вивчення функцій робочої пам'яті методом розпізнання нових об'єктів. Статистичну обробку отриманих результатів проводили з використанням непараметричних методів аналізу (MANOVA-test) за допомогою програмного забезпечення Statistica 6.0. Достовірними вважали відмінності при p < 0,05. Часткова харчова депривація супроводжувалась зниженням маси тіла щурів (біля 30%, p<0,05), зростанням рівня тривожності, про що свідчить збільшення середніх показників грумінгу на 53,7% та середнього значення вертикаль ної активності майже втричі порівняно з групою контролю, зменшенням горизонтальної активності на 64,07%, що може бути наслідком зменшення дослідницької активності та зменшення цікавості до навколишнього середовища загалом. На противагу цьому в щурів, що отримували лікування аргініну глутаматом, показники тривожності майже не відрізнялись від контрольних значень протягом усього експерименту. При проведенні тесту розпізнання нових об'єктів в кінці лікування виявилось, що аргініну глутамат статистично значуще підвищував показник коефіцієнта дискримінації (КД), що свідчило про відновлення порушень непросторової пам'яті, яка була у щурів з експериментальною харчовою депривацією. Отримані дані є експериментальним підґрунтям для наступних клінічних досліджень можливості практичного застосування аргініну глутамату в комплексному лікуванні хворих за умов нутритивної недостатності | uk_UA |
dc.language.iso | uk_UA_ | uk_UA |
dc.publisher | “Вісник Вінницького національного медичного університету”, | uk_UA |
dc.subject | харчова депривація | uk_UA |
dc.subject | щури | uk_UA |
dc.subject | поведінкові реакції | uk_UA |
dc.subject | аргініну глутамат | uk_UA |
dc.subject | стресостійкість | uk_UA |
dc.subject | когнітивні порушення | uk_UA |
dc.subject | орієнтовно-дослідницька діяльність | uk_UA |
dc.title | ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ АРГІНІНУ ГЛУТАМАТУ НА КОГНІТИВНІ ПРОЦЕСИ У ЩУРІВ ІЗ ХАРЧОВОЮ ДЕПРИВАЦІЄЮ | uk_UA |
dc.title.alternative | STUDY OF THE EFFECT OF ARGININE GLUTAMATE ON COGNITIVE PROCESSES IN FOOD-DEPRIVED RATS | uk_UA |
dc.type | Article | uk_UA |