Репозиторий Винницкого национального медицинского университета имени Н. И. Пирогова

Дослідження впливу аргініну глутамату на когнітивні процеси у щурів із харчовою деривацією

Показать сокращенную информацию

dc.contributor.author Кушта, А. О. uk_UA
dc.contributor.author Пермінов, Д. О. uk_UA
dc.contributor.author Мельник, А. В. uk_UA
dc.contributor.author Волощук, Н. І. uk_UA
dc.contributor.author Таран, І. В. uk_UA
dc.date.accessioned 2025-03-09T19:11:52Z
dc.date.available 2025-03-09T19:11:52Z
dc.date.issued 2023
dc.identifier.citation Дослідження впливу аргініну глутамату на когнітивні процеси у щурів із харчовою деривацією / А. О. Кушта, Д. О. Пермінов, А. В. Мельник [та ін.] // Вісник Вінницького національного медичного університету. – 2023. – Т. 27, № 2. – С. 220-225. uk_UA
dc.identifier.other DOI: 10.31393/reports-vnmedical-2023-27(2)-07 en
dc.identifier.uri https://dspace.vnmu.edu.ua/123456789/7159 en
dc.description.abstract У 2022 році на тлі пандемії COVID-19 та загострення продовольчої кризи, унаслідок повномасштабного російського вторгнення в Україну, у світі частка населення, що голодує, зросла до 9,8% від загальної кількості світового населення. За даними літератури при голодуванні метаболічні та нейроендокринні порушення мають негативний вплив на когнітивні процеси та соціальну поведінку. Метою дослідження було експериментальне обґрунтування доцільності застосування аргініну глутамату для корекції когнітивних порушень у щурів із частковою харчовою депривацією. У роботі використані такі методи дослідження: моделювання харчової депривації згідно із запатентованою методикою, оцінка поведінкових реакцій та емоційного стану щурів за допомогою методики "Open field", вивчення функцій робочої пам'яті методом розпізнання нових об'єктів. Статистичну обробку отриманих результатів проводили з використанням непараметричних методів аналізу (MANOVA-test) за допомогою програмного забезпечення Statistica 6.0. Достовірними вважали відмінності при p < 0,05. Часткова харчова депривація супроводжувалась зниженням маси тіла щурів (біля 30%, p<0,05), зростанням рівня тривожності, про що свідчить збільшення середніх показників грумінгу на 53,7% та середнього значення вертикальної активності майже втричі порівняно з групою контролю, зменшенням горизонтальної активності на 64,07%, що може бути наслідком зменшення дослідницької активності та зменшення цікавості до навколишнього середовища загалом. На противагу цьому в щурів, що отримували лікування аргініну глутаматом, показники тривожності майже не відрізнялись від контрольних значень протягом усього експерименту. При проведенні тесту розпізнання нових об'єктів в кінці лікування виявилось, що аргініну глутамат статистично значуще підвищував показник коефіцієнта дискримінації (КД), що свідчило про відновлення порушень непросторової пам'яті, яка була у щурів з експериментальною харчовою депривацією. Отримані дані є експериментальним підґрунтям для наступних клінічних досліджень можливості практичного застосування аргініну глутамату в комплексному лікуванні хворих за умов нутритивної недостатності. uk_UA
dc.language.iso uk_UA_ uk_UA
dc.publisher Вісник Вінницького національного медичного університету uk_UA
dc.subject харчова депривація uk_UA
dc.subject поведінкові реакції uk_UA
dc.subject аргініну глутамат uk_UA
dc.subject стресостійкість uk_UA
dc.subject когнітивні порушення uk_UA
dc.title Дослідження впливу аргініну глутамату на когнітивні процеси у щурів із харчовою деривацією uk_UA
dc.title.alternative Study of the effect of arginine glutamate on cognitive processes in food-deprived rats en
dc.type Article en


Файлы в этом документе

Данный элемент включен в следующие коллекции

Показать сокращенную информацию

Поиск в DSpace


Просмотр

Моя учетная запись

Статистика