Репозиторий Винницкого национального медицинского университета имени Н. И. Пирогова

Порівняльний аналіз організації лікувального харчування в психіатричних лікарнях України та країн ЄС

Показать сокращенную информацию

dc.contributor.author Чоpна, В. В. uk
dc.contributor.author Махнюк, В. М. uk
dc.contributor.author Хлєстова, С. С. uk
dc.contributor.author Гуменюк, Н. І. uk
dc.date.accessioned 2022-11-02T22:03:01Z
dc.date.available 2022-11-02T22:03:01Z
dc.date.issued 2020
dc.identifier.citation Порівняльний аналіз організації лікувального харчування в психіатричних лікарнях України та країн ЄС / В. В. Чорна, В. В. Махнюк, С. С. Хлєстова, Н. І. Гуменюк // Молодий вчений : наук. журн. - 2020. - № 12 (88). - С.264-271. - DOI: https://doi.org/10.32839/2304-5809/2020-12-88-53 uk_UA
dc.identifier.issn 2304-5809; 2313-2167
dc.identifier.uri https://dspace.vnmu.edu.ua/123456789/5774
dc.description.abstract В статті висвітлено основні проблеми лікувального харчування в Україні та в країнах ЄС, узагальнені положення міжнародних стратегій ВООЗ щодо харчування населення та забезпечення раціонального, збалансованого харчування психічно хворих. Обґрунтовано поняття лікувальне харчування, як систему організації харчування, яка включає лікувальні і профілактичні заходи під час лікування хворого в стаціонарі з урахуванням характеру основного захворювання, ступеню важкості хвороби, показань та протипоказань. Дана характеристика проблемам організації та дотриманню норм лікувального харчування в закладах охорони здоров’я, які існують у зв’язку з постійним недофінансуванням цієї сфери. Виявлено проблеми невідповідних належних матеріально-технічних та санітарно-гігієнічних умов, психологічного комфорту, які вимагають певної корекції та повна відсутність штатних фахівців-нутриціологів. Проведено аналіз показників індексу маси тіла психічно хворих які перебували на стаціонарному лікуванні. Проаналізовано результати соціологічного дослідження щодо витрат грошей родичів хворих з психічними захворюваннями на харчування їх, коли вони перебувають на стаціонарному лікуванні в закладах охорони здоров’я України. Для опитування родичів психічно хворих було використано спеціально розроблена анкета: «Спосіб визначення особистої думки родичів пацієнта про оплату медичної допомоги в психіатричному стаціонарі» визнано раціоналізаторською від 16.01.2020 р. та зареєстровано в журналі реєстрації раціоналізаторських пропозицій ВНМУ ім. М. І. Пирогова за № 3. Обґрунтовано результати опитування родичів хворих з психічними розладами щодо частоти проходження стаціонарного лікування, висвітлено порівняльну картину видачі та різноманітності їжі для психічно хворих, які перебувають у лікувальному закладі України та країн ЄС. У роботі використовувалися аналіз вітчизняних та зарубіжних наукових джерел, бібліосемантичний, аналітичний та статистичний методи досліджень. uk_UA
dc.language.iso uk_UA_ uk_UA
dc.subject здорове харчування uk_UA
dc.subject психічне здоров'я uk_UA
dc.subject психічно хворі uk_UA
dc.subject фахівці-нутриціологи uk_UA
dc.subject біопсихосоціальне лікування uk_UA
dc.title Порівняльний аналіз організації лікувального харчування в психіатричних лікарнях України та країн ЄС uk_UA
dc.title.alternative Comparative analysis of the organization of medical nutrition in psychiatric hospitals of Ukraine and EU countries en
dc.type Article en


Файлы в этом документе

Данный элемент включен в следующие коллекции

Показать сокращенную информацию

Поиск в DSpace


Просмотр

Моя учетная запись

Статистика