Репозиторій Вінницького національного медичного університету імені М. І. Пирогова

Дослідження вмісту поліфенолів у фітосубстанціях із трави айстри новоанглійської, одержаних методом мацерації з перемішуванням

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Будняк, Л. І.
dc.contributor.author Ожелевська, В. В.
dc.contributor.author Крамар, Г. І.
dc.contributor.author Чернецька, С. Б.
dc.date.accessioned 2025-11-20T21:32:13Z
dc.date.available 2025-11-20T21:32:13Z
dc.date.issued 2024
dc.identifier.citation Будняк Л. І. Дослідження вмісту поліфенолів у фітосубстанціях із трави айстри новоанглійської, одержаних методом мацерації з перемішуванням / Л. І. Будняк, В. В. Ожелевська, Г. І. Крамар, С. Б. Чернецька // Медична та клінічна хімія. – 2024. – Т. 26. – № 4 – С. 4-8. uk_UA
dc.identifier.issn ISSN 2410-681X
dc.identifier.other DOI https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2024.i4.15108
dc.identifier.other УДК 615.322.07:582.991.1:581.44:542.63
dc.identifier.uri https://dspace.vnmu.edu.ua/123456789/10593
dc.description.abstract Вступ. Aster novae-angliae L. – це багаторічна трав’яниста рослина, що походить із Північної Америки. Даний вид традиційно застосовують для лікування респіраторних захворювань, серед яких кашель, астма та застуда. Айстра новоанглійська містить комплекс біологічно активних речовин з антиоксидантними, протизапальними й антимікробними властивостями. Мета дослідження – визначити кількісний вміст суми поліфенолів у фітосубстанціях із трави айстри новоанглійської сорту Andenken an Alma Pötschke, одержаних методом мацерації з перемішуванням. Методи дослідження. Об’єктами досліджень були фітосубстанції із трави айстри новоанглійської, які одержували методом мацерації з перемішуванням, у співвідношенні сировини й екстрагента 1:10, за використання як екстрагента 10% етанолу (серія 1) та 20% етанолу (серія 2). Спектрофотометричним методом визначали кількісний вміст суми поліфенолів у перерахунку на пірогалол. Результати й обговорення. Результати досліджень показали, що кількісний вміст суми поліфенолів у фітосубстанції, одержаній із трави айстри новоанглійської сорту Andenken an Alma Pötschke, у разі використання 10% етанолу становив 5,62±0,22%. Вміст суми у фітосубстанції, одержаній із використанням 20% етанолу з досліджуваної сировини, становив 6,29±0,10%. У результаті проведених досліджень установлено, що у фітосубстанції, яку одержували з використанням 20% етанолу із трави айстри новоанглійської, кількісний вміст суми поліфенолів був в 1,12 раза більшим, ніж у витяжці, одержаній із використанням 10% етанолу. Висновки. Визначено кількісний вміст суми поліфенолів у фітосубстанціях із трави айстри новоанглійської сорту Andenken an Alma Pötschke, одержаних методом мацерації з перемішуванням, у співвідношенні сировини й екстрагента 1:10, з використанням як екстрагента 10 та 20% етанолу. Установлено, що в разі використання 20% етанолу вилучається дещо більше суми поліфенолів, їх кількісний вміст становить 6,29±0,10%. У фітосубстанції, одержаній із використанням 10% етанолу, вміст суми поліфенолів становив 5,62±0,22%. Одержані результати можуть бути основою для проведення мікробіологічних, фармакологічних досліджень і використовуватися з метою розроблення дієтичних добавок чи лікарських засобів на основі айстри новоанглійської. uk_UA
dc.language.iso uk_UA_ uk_UA
dc.subject айстра новоанглійська uk_UA
dc.subject Aster novae-angliae L. uk_UA
dc.subject поліфеноли uk_UA
dc.subject фітосубстанція uk_UA
dc.title Дослідження вмісту поліфенолів у фітосубстанціях із трави айстри новоанглійської, одержаних методом мацерації з перемішуванням uk_UA
dc.type Article uk_UA


Файли цього елементу

Даний матеріал зустрічається у наступних зібраннях

Показати скорочений опис матеріалу

Пошук


Перегляд

Мій обліковий запис

Статистика