Показати скорочений опис матеріалу
| dc.contributor.author | Будняк, Л. І. | |
| dc.contributor.author | Ожелевська, В. В. | |
| dc.contributor.author | Крамар, Г. І. | |
| dc.contributor.author | Чернецька, С. Б. | |
| dc.date.accessioned | 2025-11-20T21:32:13Z | |
| dc.date.available | 2025-11-20T21:32:13Z | |
| dc.date.issued | 2024 | |
| dc.identifier.citation | Будняк Л. І. Дослідження вмісту поліфенолів у фітосубстанціях із трави айстри новоанглійської, одержаних методом мацерації з перемішуванням / Л. І. Будняк, В. В. Ожелевська, Г. І. Крамар, С. Б. Чернецька // Медична та клінічна хімія. – 2024. – Т. 26. – № 4 – С. 4-8. | uk_UA |
| dc.identifier.issn | ISSN 2410-681X | |
| dc.identifier.other | DOI https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2024.i4.15108 | |
| dc.identifier.other | УДК 615.322.07:582.991.1:581.44:542.63 | |
| dc.identifier.uri | https://dspace.vnmu.edu.ua/123456789/10593 | |
| dc.description.abstract | Вступ. Aster novae-angliae L. – це багаторічна трав’яниста рослина, що походить із Північної Америки. Даний вид традиційно застосовують для лікування респіраторних захворювань, серед яких кашель, астма та застуда. Айстра новоанглійська містить комплекс біологічно активних речовин з антиоксидантними, протизапальними й антимікробними властивостями. Мета дослідження – визначити кількісний вміст суми поліфенолів у фітосубстанціях із трави айстри новоанглійської сорту Andenken an Alma Pötschke, одержаних методом мацерації з перемішуванням. Методи дослідження. Об’єктами досліджень були фітосубстанції із трави айстри новоанглійської, які одержували методом мацерації з перемішуванням, у співвідношенні сировини й екстрагента 1:10, за використання як екстрагента 10% етанолу (серія 1) та 20% етанолу (серія 2). Спектрофотометричним методом визначали кількісний вміст суми поліфенолів у перерахунку на пірогалол. Результати й обговорення. Результати досліджень показали, що кількісний вміст суми поліфенолів у фітосубстанції, одержаній із трави айстри новоанглійської сорту Andenken an Alma Pötschke, у разі використання 10% етанолу становив 5,62±0,22%. Вміст суми у фітосубстанції, одержаній із використанням 20% етанолу з досліджуваної сировини, становив 6,29±0,10%. У результаті проведених досліджень установлено, що у фітосубстанції, яку одержували з використанням 20% етанолу із трави айстри новоанглійської, кількісний вміст суми поліфенолів був в 1,12 раза більшим, ніж у витяжці, одержаній із використанням 10% етанолу. Висновки. Визначено кількісний вміст суми поліфенолів у фітосубстанціях із трави айстри новоанглійської сорту Andenken an Alma Pötschke, одержаних методом мацерації з перемішуванням, у співвідношенні сировини й екстрагента 1:10, з використанням як екстрагента 10 та 20% етанолу. Установлено, що в разі використання 20% етанолу вилучається дещо більше суми поліфенолів, їх кількісний вміст становить 6,29±0,10%. У фітосубстанції, одержаній із використанням 10% етанолу, вміст суми поліфенолів становив 5,62±0,22%. Одержані результати можуть бути основою для проведення мікробіологічних, фармакологічних досліджень і використовуватися з метою розроблення дієтичних добавок чи лікарських засобів на основі айстри новоанглійської. | uk_UA |
| dc.language.iso | uk_UA_ | uk_UA |
| dc.subject | айстра новоанглійська | uk_UA |
| dc.subject | Aster novae-angliae L. | uk_UA |
| dc.subject | поліфеноли | uk_UA |
| dc.subject | фітосубстанція | uk_UA |
| dc.title | Дослідження вмісту поліфенолів у фітосубстанціях із трави айстри новоанглійської, одержаних методом мацерації з перемішуванням | uk_UA |
| dc.type | Article | uk_UA |