| dc.contributor.author | Разанова, С. Ф. | |
| dc.contributor.author | Разанова, А. М. | |
| dc.contributor.author | Піддубна, А. М. | |
| dc.contributor.author | Матвійчук, М. В. | |
| dc.contributor.author | Гусак, О. Б. | |
| dc.contributor.author | Івашкевич, Є. М. | |
| dc.contributor.author | Пелех, Л. В. | |
| dc.contributor.author | Мудрак, Г. В. | |
| dc.contributor.author | Голубєва, Т. А. | |
| dc.contributor.author | Разанов, О. С. | |
| dc.date.accessioned | 2025-11-11T12:57:41Z | |
| dc.date.available | 2025-11-11T12:57:41Z | |
| dc.date.issued | 2025 | |
| dc.identifier.citation | Разанов С.Ф. Перспективи використання біологічно активних речовин бджолиного підмору у виробництві функціональної харчової сировини радіопротекторного спрямування / С. Ф. Разанов, А. М. Разанова, А. М. Піддубна, М. В. Матвійчук, О. Б. Гусак, Є. М. Івашкевич, Л. В. Пелех, Г. В. Мудрак, Т. А. Голубєва, О. С. Разанов // Фітотерапія. Часопис. – Київ. – 2025, – № 3, – С. 137-146. – https://doi.org/10.32782/2522-9680-2025-3-137 | uk_UA |
| dc.identifier.uri | https://dspace.vnmu.edu.ua/123456789/10436 | |
| dc.description.abstract | У сучасних умовах, коли зростають як техногенні, так і природні джерела іонізуючого випромінювання (від аварій на АЕС до широкого застосування променевої терапії в медицині), захист організму від радіаційного ураження набуває першочергового значення. Саме тому постає гостра потреба в безпечних і доступних радіопротекторах. Біомаса бджолиного підмору містить комплекс біологічно активних речовин з доведеними антиоксидантними, сорбційними й імуномодулювальними властивостями та може слугувати основою для створення функціональних харчових продуктів із радіопротекторними властивостями. Було вивчено радіостійкість щурів під впливом гамма-опромінення, за умов згодовування їм м’ясо-кісткового борошна, виготовленого із продукції забою перепелів, вирощених на раціоні з додаванням біологічно активних речовин бджолиного підмору. Уведення бджолиного підмору в раціон щурів забезпечує значне подовження тривалості життя після гамма-опромінення. | uk_UA |
| dc.language.iso | uk_UA_ | uk_UA |
| dc.subject | радіостійкість | uk_UA |
| dc.subject | радіопротекторна дія | uk_UA |
| dc.subject | бджолиний підмор | uk_UA |
| dc.subject | біологічно активні речовини | uk_UA |
| dc.subject | гамма-опромінення | uk_UA |
| dc.title | Перспективи використання біологічно активних речовин бджолиного підмору у виробництві функціональної харчової сировини радіопротекторного спрямування | uk_UA |
| dc.type | Article | uk_UA |