Репозиторий Винницкого национального медицинского университета имени Н. И. Пирогова

Дослідження амінокислотного складу трави ячменю звичайного і жита посівного

Показать сокращенную информацию

dc.contributor.author Тартинська, Г. С.
dc.contributor.author Журавель, І. О.
dc.contributor.author Кисличенко, В. С.
dc.contributor.author Гуцол, В. В.
dc.contributor.author Мартинов, А. В.
dc.date.accessioned 2025-06-04T12:27:24Z
dc.date.available 2025-06-04T12:27:24Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.citation Тартинська Г. С. Дослідження амінокислотного складу трави ячменю звичайного і жита посівного / Г. С. Тартинська, І. О. Журавель, В. С. Кисличенко, В. В. Гуцол, А. В. Мартинов // Медична та клінічна хімія. – 2021 – Т. 23. – № 2. – С. 98-103. uk_UA
dc.identifier.issn ISSN 2410-681X
dc.identifier.other УДК 577.112.382:633.527.2
dc.identifier.other DOI 10.11603/mcch.2410-681X.2021.i2.12246
dc.identifier.uri https://dspace.vnmu.edu.ua/123456789/10026
dc.description.abstract Амінокислоти мають багатовекторну фармакологічну активність, тому актуальними є пошук нових джерел амінокислот і дослідження їх складу в лікарських рослинах. Мета дослідження – вивчити якісний склад амінокислот, визначити їх вміст у траві ячменю звичайного і жита посівного. Методи дослідження. Ідентифікацію та визначення кількісного вмісту амінокислот проводили методом іонообмінної рідинно-колонкової хроматографії. Результати й обговорення. У досліджуваній сировині якісний склад та кількісний вміст домінуючих амінокислот були майже ідентичними. Загальний вміст амінокислот у траві ячменю звичайного становив 5,988 мг/100 мг, у траві жита посівного – 4,359 мг/100 мг. У траві ячменю звичайного серед замінних амінокислот у значній кількості накопичувались аспарагінова і глутамінова кислоти та пролін (25,63 %, 16,25 %, 12,91 % від суми амінокислот відповідно), серед незамінних – лізин (5,00 % від суми амінокислот). У траві жита посівного за вмістом переважали замінні амінокислоти: глутамінова кислота, пролін, аспарагінова кислота (17,88 %, 10,99 %, 10,63 % від суми амінокислот відповідно), серед незамінних – лейцин, лізин, фенілаланін (7,14 %, 6,13 %, 4,61 % від суми амінокислот відповідно). Серед незамінних амінокислот у мінорній кількості у траві жита посівного та ячменю звичайного містився метіонін (1,40 і 0,88 % від суми амінокислот відповідно). Висновки. Уперше вивчено якісний склад та визначено кількісний вміст амінокислот у траві ячменю звичайного і жита посівного. Встановлено вміст 18 амінокислот, з яких 7 належать до незамінних, 8 – до замінних, 3 – до напівзамінних. Серед ідентифікованих амінокислот домінували аспарагінова і глутамінова кислоти, пролін, у значній кількості містилися лейцин, лізин і фенілаланін. Одержані результати проведених досліджень можуть бути використані при розробці нових рослинних лікарських засобів на основі ячменю звичайного і жита посівного. uk_UA
dc.language.iso uk_UA_ uk_UA
dc.subject ячмінь звичайний uk_UA
dc.subject жито посівне uk_UA
dc.subject амінокислоти uk_UA
dc.subject іонообмінна рідинно-колонкова хроматографія uk_UA
dc.title Дослідження амінокислотного складу трави ячменю звичайного і жита посівного uk_UA
dc.type Article uk_UA


Файлы в этом документе

Данный элемент включен в следующие коллекции

Показать сокращенную информацию

Поиск в DSpace


Просмотр

Моя учетная запись

Статистика