Показать сокращенную информацию
dc.contributor.author | Лопушанський, О. М. | |
dc.contributor.author | Шевченко, А. В. | |
dc.contributor.author | Сурсаєва, Л. М. | |
dc.contributor.author | Пашкова, Ю. П. | |
dc.date.accessioned | 2025-03-19T13:17:45Z | |
dc.date.available | 2025-03-19T13:17:45Z | |
dc.date.issued | 2023 | |
dc.identifier.citation | Роль кишкової мікробіоти в розвитку порушень пуринового обміну / О. М. Лопушанський, А. В. Шевченко, Л. М. Сурсаєва, Ю. П. Пашкова // Modern Methods of Applying Scientific Theories : Proceedings of the X International Scientific and Practical Conference (March 14 – 17). – Lisbon, Portugal, 2023. – P. 202-206. | uk_UA |
dc.identifier.uri | https://dspace.vnmu.edu.ua/123456789/8175 | |
dc.description.abstract | Подагра – вагома медична та соціально-економічна проблема в Україні та світі, що вимагає не лише значних матеріальних витрат та різко порушує якість життя пацієнтів, а й призводить до зниження чи втрати працездатності. Це захворювання є однією із найпоширеніших форм запального артриту, пов’язане з порушенням метаболізму пуринів та характеризується підвищенням рівня сечової кислоти (СК) у сироватці крові з подальшим відкладенням кристалів урату натрію у суглобах і позасуглобових тканинах. За даними літературних джерел лише 13,5% людей з хронічною гіперурикемією (ГУЕ) мають виражені клінічні прояви. Однак, безсимптомна ГУЕ вважається предиктором розвитку маніфестної подагри. Плазмові рівні сечової кислоти залежать від балансу між процесами секреції та екскреції уратів. Близько 2/3 СК виводиться нирками, 1/3 – через шлунково-кишковий тракт. В кишківнику відбувається бактеріальний розпад СК до вуглекислого газу та алантоїну. Саме тому сьогодні з’являється все більше повідомлень про те, що порушення балансу мікрофлори кишківника може відігравати важливу роль у розвитку хронічної безсимптомної ГУЕ та прогресуванні її у клінічно виражену подагру, що робить кишкову мікробіоту потенційним раннім маркером зміни концентрації сечової кислоти в плазмі крові. | uk_UA |
dc.language.iso | uk_UA_ | uk_UA |
dc.subject | кишкова мікробіота | uk_UA |
dc.subject | порушення пуринового обміну | uk_UA |
dc.subject | подагра | uk_UA |
dc.subject | хронічна гіперурикемія | uk_UA |
dc.title | Роль кишкової мікробіоти в розвитку порушень пуринового обміну | uk_UA |
dc.type | Article | uk_UA |