Repository of National Pirogov Memorial Medical University, Vinnytsia

Забезпеченість вітаміном D та її зв'язок з нутритивним станом і виживанням хворих на цироз печінки

Show simple item record

dc.contributor.author Ткаченко, Т. В. uk_UA
dc.contributor.author Мороз, Л. В. uk_UA
dc.contributor.author Шевчук, С. В. uk_UA
dc.contributor.author Пентюк, Л. О. uk_UA
dc.date.accessioned 2025-03-13T14:52:26Z
dc.date.available 2025-03-13T14:52:26Z
dc.date.issued 2023
dc.identifier.citation Забезпеченість вітаміном D та її зв’язок з нутритивним станом і виживанням хворих на цироз печінки / Т. В. Ткаченко, Л. В. Мороз, С. В. Шевчук, Л. О. Пентюк // Вісник Вінницького національного медичного університету. – 2023. – Т. 27, № 1. – С. 79-85. uk_UA
dc.identifier.other DOI: 10.31393/reports-vnmedical-2023-27(1)-15
dc.identifier.uri https://dspace.vnmu.edu.ua/123456789/7555 en
dc.description.abstract Оцінка прогнозу є критично важливою при цирозі печінки (ЦП). Дефіцит вітаміну D розглядається як імовірний несприятливий чинник. Мета дослідження – оцінити рівень вітаміну D у хворих на ЦП, встановити поширеність його дефіциту, визначити зв’язок із тяжкістю ЦП, нутритивним станом та виживанням пацієнтів. У дослідження було залучено 95 хворих на ЦП, 61 чоловік та 34 жінки (вік 50,1±1,15 років). Нутритивний стан оцінювали за прогностичним нутритивним індексом (Onodera’s Prognostic Nutritional Index, Onodera’s PNI). Вміст 25(OH)D3 у сироватці крові визначали імуноферментним методом. Статистичний аналіз проводили в SPSS v 21.0. Встановлено, що недостатня забезпеченість вітаміном D виявлялась у 9% хворих на ЦП, дефіцит – у 74%, критичний дефіцит у 15% хворих. Декомпенсація ЦП супроводжувалась поглибленням дефіциту вітаміну D. Вміст 25(OH)D3 у сироватці крові корелював з Child-Turcotte-Pugh та Model For End-Stage Liver Disease (r= -0,481, -0,487, відповідно, p˂0,001). Найнижчі рівні 25(OH)D3 реєстрували у пацієнтів з тяжким та рефрактерним асцитом, печінковою енцефалопатією та значною гіпоальбумінемією. Нутритивну недостатність виявляли у 34,7% хворих на декомпенсований ЦП, яка асоціювалась із дефіцитом вітаміну D. Вміст 25(OH)D3 корелював з Onodera’s PNI (r= 0,679, p˂0,001). Рівень 25(OH)D3 добре прогнозував однорічну смертність хворих на ЦП (AUC 0,708, р=0,004). Зниження концентрації 25(OH)D3 до 12,5 нг/мл слід розглядати як ідентифікатор несприятливого прогнозу. Таким чином, дефіцит вітаміну D мав місце у більшості на ЦП, асоціювався з важкістю захворювання печінки, нутритивною недостатністю та зменшенням виживаності. Подальші дослідження необхідні щоб визначити, чи може суплементація вітаміну D покращити виживаність хворих на ЦП uk_UA
dc.language.iso uk_UA_ uk_UA
dc.publisher Вісник Вінницького національного медичного університету uk_UA
dc.subject вітамін D uk_UA
dc.subject мальнутриція uk_UA
dc.subject виживаність uk_UA
dc.subject цироз печінки uk_UA
dc.title Забезпеченість вітаміном D та її зв'язок з нутритивним станом і виживанням хворих на цироз печінки uk_UA
dc.title.alternative Vitamin D supply and its relationship with nutritional status and survival in patients with liver cirrhosis en
dc.type Article en


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics