Показати скорочений опис матеріалу
dc.contributor.author | Кушта, Анна | |
dc.contributor.author | Пермінов, Дмитро | |
dc.contributor.author | Мельник, Андрій | |
dc.contributor.author | Волощук, Наталія | |
dc.contributor.author | Таран, Ілля | |
dc.date.accessioned | 2025-03-09T19:11:52Z | |
dc.date.available | 2025-03-09T19:11:52Z | |
dc.date.issued | 2023 | |
dc.identifier.citation | Кушта А.О. Дослідження впливу аргініну глутамату на когнітивні процеси у щурів із харчовою деривацією / А.О. Кушта, Д. О. Пермінов, А. В. Мельник, Н. І. Волощук, І. В. Таран // Вісник Вінницького національного медичного університету”, 2023, Т. 27, №2, С.220-225. | uk_UA |
dc.identifier.other | DOI:10.31393/reports-vnmedical-2023-27(2)-07 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.vnmu.edu.ua/123456789/7159 | |
dc.description.abstract | У 2022 році на тлі пандемії COVID-19 та загострення продовольчої кризи, унаслідок повномасштабного рос-ійського вторгнення в Україну, у світі частка населення, що голодує, зросла до 9,8% від загальної кількості світовогонаселення. За даними літератури при голодуванні метаболічні та нейроендокринні порушення мають негативний вплив накогнітивні процеси та соціальну поведінку. Метою дослідження було експериментальне обґрунтування доцільності засто-сування аргініну глутамату для корекції когнітивних порушень у щурів із частковою харчовою депривацією. У роботі вико-ристані такі методи дослідження: моделювання харчової депривації згідно із запатентованою методикою, оцінка поведін-кових реакцій та емоційного стану щурів за допомогою методики "Open field", вивчення функцій робочої пам'яті методомрозпізнання нових об'єктів. Статистичну обробку отриманих результатів проводили з використанням непараметричнихметодів аналізу (MANOVA-test) за допомогою програмного забезпечення Statistica 6.0. Достовірними вважали відмінностіпри p < 0,05. Часткова харчова депривація супроводжувалась зниженням маси тіла щурів (біля 30%, p<0,05), зростаннямрівня тривожності, про що свідчить збільшення середніх показників грумінгу на 53,7% та середнього значення вертикаль-ної активності майже втричі порівняно з групою контролю, зменшенням горизонтальної активності на 64,07%, що можебути наслідком зменшення дослідницької активності та зменшення цікавості до навколишнього середовища загалом. Напротивагу цьому в щурів, що отримували лікування аргініну глутаматом, показники тривожності майже не відрізнялись відконтрольних значень протягом усього експерименту. При проведенні тесту розпізнання нових об'єктів в кінці лікуваннявиявилось, що аргініну глутамат статистично значуще підвищував показник коефіцієнта дискримінації (КД), що свідчилопро відновлення порушень непросторової пам'яті, яка була у щурів з експериментальною харчовою депривацією. Отриманідані є експериментальним підґрунтям для наступних клінічних досліджень можливості практичного застосування аргінінуглутамату в комплексному лікуванні хворих за умов нутритивної недостатності. | uk_UA |
dc.language.iso | uk_UA_ | uk_UA |
dc.publisher | Вісник Вінницького національного медичного університету | uk_UA |
dc.subject | харчова депривація | uk_UA |
dc.subject | поведінкові реакції | uk_UA |
dc.subject | аргініну глутамат | uk_UA |
dc.subject | стресостійкість | uk_UA |
dc.subject | когнітивні порушення | uk_UA |
dc.title | Дослідження впливу аргініну глутамату на когнітивні процеси у щурів із харчовою деривацією | uk_UA |
dc.type | Article | uk_UA |