Repository of National Pirogov Memorial Medical University, Vinnytsia

Дослідження впливу аргініну глутамату на когнітивні процеси у щурів із харчовою деривацією

Show simple item record

dc.contributor.author Кушта, Анна
dc.contributor.author Пермінов, Дмитро
dc.contributor.author Мельник, Андрій
dc.contributor.author Волощук, Наталія
dc.contributor.author Таран, Ілля
dc.date.accessioned 2025-03-09T19:11:52Z
dc.date.available 2025-03-09T19:11:52Z
dc.date.issued 2023
dc.identifier.citation Кушта А.О. Дослідження впливу аргініну глутамату на когнітивні процеси у щурів із харчовою деривацією / А.О. Кушта, Д. О. Пермінов, А. В. Мельник, Н. І. Волощук, І. В. Таран // Вісник Вінницького національного медичного університету”, 2023, Т. 27, №2, С.220-225. uk_UA
dc.identifier.other DOI:10.31393/reports-vnmedical-2023-27(2)-07
dc.identifier.uri https://dspace.vnmu.edu.ua/123456789/7159
dc.description.abstract У 2022 році на тлі пандемії COVID-19 та загострення продовольчої кризи, унаслідок повномасштабного рос-ійського вторгнення в Україну, у світі частка населення, що голодує, зросла до 9,8% від загальної кількості світовогонаселення. За даними літератури при голодуванні метаболічні та нейроендокринні порушення мають негативний вплив накогнітивні процеси та соціальну поведінку. Метою дослідження було експериментальне обґрунтування доцільності засто-сування аргініну глутамату для корекції когнітивних порушень у щурів із частковою харчовою депривацією. У роботі вико-ристані такі методи дослідження: моделювання харчової депривації згідно із запатентованою методикою, оцінка поведін-кових реакцій та емоційного стану щурів за допомогою методики "Open field", вивчення функцій робочої пам'яті методомрозпізнання нових об'єктів. Статистичну обробку отриманих результатів проводили з використанням непараметричнихметодів аналізу (MANOVA-test) за допомогою програмного забезпечення Statistica 6.0. Достовірними вважали відмінностіпри p < 0,05. Часткова харчова депривація супроводжувалась зниженням маси тіла щурів (біля 30%, p<0,05), зростаннямрівня тривожності, про що свідчить збільшення середніх показників грумінгу на 53,7% та середнього значення вертикаль-ної активності майже втричі порівняно з групою контролю, зменшенням горизонтальної активності на 64,07%, що можебути наслідком зменшення дослідницької активності та зменшення цікавості до навколишнього середовища загалом. Напротивагу цьому в щурів, що отримували лікування аргініну глутаматом, показники тривожності майже не відрізнялись відконтрольних значень протягом усього експерименту. При проведенні тесту розпізнання нових об'єктів в кінці лікуваннявиявилось, що аргініну глутамат статистично значуще підвищував показник коефіцієнта дискримінації (КД), що свідчилопро відновлення порушень непросторової пам'яті, яка була у щурів з експериментальною харчовою депривацією. Отриманідані є експериментальним підґрунтям для наступних клінічних досліджень можливості практичного застосування аргінінуглутамату в комплексному лікуванні хворих за умов нутритивної недостатності. uk_UA
dc.language.iso uk_UA_ uk_UA
dc.publisher Вісник Вінницького національного медичного університету uk_UA
dc.subject харчова депривація uk_UA
dc.subject поведінкові реакції uk_UA
dc.subject аргініну глутамат uk_UA
dc.subject стресостійкість uk_UA
dc.subject когнітивні порушення uk_UA
dc.title Дослідження впливу аргініну глутамату на когнітивні процеси у щурів із харчовою деривацією uk_UA
dc.type Article uk_UA


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics