Репозиторій Вінницького національного медичного університету імені М. І. Пирогова

ВПЛИВ ЕНТЕРАЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ В ПОЄДНАННІ З L-АРГІНІНОМ І ГЛУТАМІНОВОЮ КИСЛОТОЮ НА ХАРЧОВИЙ СТАТУС В ЕКСПЕРИМЕНТІ

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Кушта, Анна
dc.contributor.author Мельник, Андрій
dc.contributor.author Волощук, Наталія
dc.date.accessioned 2025-03-09T18:56:46Z
dc.date.available 2025-03-09T18:56:46Z
dc.date.issued 2023
dc.identifier.citation Кушта А.О., Вплив ентерального харчування в поєднанні з L-аргініном і глутаміновою кислотою на харчовий статус в експерименті / А.О. Кушта А.В. Мельник, Н.І. Волощук // Актуальні проблеми сучасної медицини: Вісник Української медичної стоматологічної академії 2023 Том 23, Випуск 1 (81) С. 88-93. uk_UA
dc.identifier.other DOI 10.31718/2077–1096.23.1.88
dc.identifier.uri https://dspace.vnmu.edu.ua/123456789/7158
dc.description.abstract Мета роботи оцінка схеми комплексної терапії на основі ентерального харчування та L-аргініну, глутамінової кислоти на показники обміну білків, вуглеводів, ліпідів в крові щурів з експериментальними рановими дефектами шкіри за умов часткової харчової депривації. Матеріали та методи. Біохімічне дослідження крові проведено у 24 статевозрілих щурів-самців, які перебували 10 днів на частковій харчовій депривації. На 10 день нанесена рана і тварини поділені на 4 групи: 1-ша група контрольних тварин, які отримували харчування згідно фізіологічних потреб; 2-га група, яка знаходилась і надалі на частковій харчовій депривації; 3-тя група щури, яким після моделювання дистрофії протягом 10 діб, проводили компенсаторне ентеральне харчування; 4-та група-після харчової депривації отримувала окрім ентерального харчування ще L-аргінін і глутамінову кислоту в дозі 50 мг/кг. Забір крові здійснювали шляхом виведення тварин з експерименту на 28 добу. Досліджували наступні біохімічні показники: вміст глюкози, загального білка, альбумінів, сечовини, рівень неестерифікованих жирних кислот (НЕЖК), кетонових тіл, амоніаку та ТБК-реактантів. Результати. Порівняльний аналіз вмісту глюкози показав, що комплексна терапія попереджувала розвиток гіпоглікемії за умов часткової харчової деривації (р˂0,05). Встановили позитивний вплив комплексної дії ентерального харчування та L-аргініну, глутамінової кислоти на сироватковий вміст загального білка був більшим на 18% (р˂0,05), а альбумінів – на 39% (р˂0,05), сечовини та амоніаку відповідно на 50 та 40,1% меншими (р˂0,05), НЕЖК був меншим на 32,4% (р˂0,05), кетонових тіл – на 73,2% (р˂0,05), ТБК-реактантів – на 50,4% (р˂0,05), порівняно з нелікованими тваринами і ці показники статистично достовірно не відрізнялись від контрольних величин. Висновки. Комплексна терапія на основі ентерального харчування та L-аргініну, глутамінової кислоти на тлі часткової харчової депривації ефективно нормалізувала метаболізм білків, показники ліпідного та азотистого обміну в організмі щурів (р˂0,05), відносно нелікованих тварин. uk_UA
dc.language.iso uk_UA_ uk_UA
dc.publisher Актуальні проблеми сучасної медицини: Вісник Української медичної стоматологічної академії uk_UA
dc.subject ентеральне харчування uk_UA
dc.subject альбумін uk_UA
dc.subject сечовина uk_UA
dc.subject пухлини uk_UA
dc.subject L-аргінін uk_UA
dc.title ВПЛИВ ЕНТЕРАЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ В ПОЄДНАННІ З L-АРГІНІНОМ І ГЛУТАМІНОВОЮ КИСЛОТОЮ НА ХАРЧОВИЙ СТАТУС В ЕКСПЕРИМЕНТІ uk_UA
dc.type Article uk_UA


Файли цього елементу

Даний матеріал зустрічається у наступних зібраннях

Показати скорочений опис матеріалу