Показать сокращенную информацию
dc.contributor.author | Кушта, Анна | |
dc.contributor.author | Мельник, Андрій | |
dc.contributor.author | Волощук, Наталія | |
dc.date.accessioned | 2025-03-09T18:56:46Z | |
dc.date.available | 2025-03-09T18:56:46Z | |
dc.date.issued | 2023 | |
dc.identifier.citation | Кушта А.О., Вплив ентерального харчування в поєднанні з L-аргініном і глутаміновою кислотою на харчовий статус в експерименті / А.О. Кушта А.В. Мельник, Н.І. Волощук // Актуальні проблеми сучасної медицини: Вісник Української медичної стоматологічної академії 2023 Том 23, Випуск 1 (81) С. 88-93. | uk_UA |
dc.identifier.other | DOI 10.31718/2077–1096.23.1.88 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.vnmu.edu.ua/123456789/7158 | |
dc.description.abstract | Мета роботи оцінка схеми комплексної терапії на основі ентерального харчування та L-аргініну, глутамінової кислоти на показники обміну білків, вуглеводів, ліпідів в крові щурів з експериментальними рановими дефектами шкіри за умов часткової харчової депривації. Матеріали та методи. Біохімічне дослідження крові проведено у 24 статевозрілих щурів-самців, які перебували 10 днів на частковій харчовій депривації. На 10 день нанесена рана і тварини поділені на 4 групи: 1-ша група контрольних тварин, які отримували харчування згідно фізіологічних потреб; 2-га група, яка знаходилась і надалі на частковій харчовій депривації; 3-тя група щури, яким після моделювання дистрофії протягом 10 діб, проводили компенсаторне ентеральне харчування; 4-та група-після харчової депривації отримувала окрім ентерального харчування ще L-аргінін і глутамінову кислоту в дозі 50 мг/кг. Забір крові здійснювали шляхом виведення тварин з експерименту на 28 добу. Досліджували наступні біохімічні показники: вміст глюкози, загального білка, альбумінів, сечовини, рівень неестерифікованих жирних кислот (НЕЖК), кетонових тіл, амоніаку та ТБК-реактантів. Результати. Порівняльний аналіз вмісту глюкози показав, що комплексна терапія попереджувала розвиток гіпоглікемії за умов часткової харчової деривації (р˂0,05). Встановили позитивний вплив комплексної дії ентерального харчування та L-аргініну, глутамінової кислоти на сироватковий вміст загального білка був більшим на 18% (р˂0,05), а альбумінів – на 39% (р˂0,05), сечовини та амоніаку відповідно на 50 та 40,1% меншими (р˂0,05), НЕЖК був меншим на 32,4% (р˂0,05), кетонових тіл – на 73,2% (р˂0,05), ТБК-реактантів – на 50,4% (р˂0,05), порівняно з нелікованими тваринами і ці показники статистично достовірно не відрізнялись від контрольних величин. Висновки. Комплексна терапія на основі ентерального харчування та L-аргініну, глутамінової кислоти на тлі часткової харчової депривації ефективно нормалізувала метаболізм білків, показники ліпідного та азотистого обміну в організмі щурів (р˂0,05), відносно нелікованих тварин. | uk_UA |
dc.language.iso | uk_UA_ | uk_UA |
dc.publisher | Актуальні проблеми сучасної медицини: Вісник Української медичної стоматологічної академії | uk_UA |
dc.subject | ентеральне харчування | uk_UA |
dc.subject | альбумін | uk_UA |
dc.subject | сечовина | uk_UA |
dc.subject | пухлини | uk_UA |
dc.subject | L-аргінін | uk_UA |
dc.title | ВПЛИВ ЕНТЕРАЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ В ПОЄДНАННІ З L-АРГІНІНОМ І ГЛУТАМІНОВОЮ КИСЛОТОЮ НА ХАРЧОВИЙ СТАТУС В ЕКСПЕРИМЕНТІ | uk_UA |
dc.type | Article | uk_UA |