Показати скорочений опис матеріалу
dc.contributor.author | Чоpна, В. В. | uk |
dc.contributor.author | Махнюк, В. М. | uk |
dc.contributor.author | Хлєстова, С. С. | uk |
dc.contributor.author | Гуменюк, Н. І. | uk |
dc.date.accessioned | 2022-11-02T22:03:01Z | |
dc.date.available | 2022-11-02T22:03:01Z | |
dc.date.issued | 2020 | |
dc.identifier.citation | Порівняльний аналіз організації лікувального харчування в психіатричних лікарнях України та країн ЄС / В. В. Чорна, В. В. Махнюк, С. С. Хлєстова, Н. І. Гуменюк // Молодий вчений : наук. журн. - 2020. - № 12 (88). - С.264-271. - DOI: https://doi.org/10.32839/2304-5809/2020-12-88-53 | uk_UA |
dc.identifier.issn | 2304-5809; 2313-2167 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.vnmu.edu.ua/123456789/5774 | |
dc.description.abstract | В статті висвітлено основні проблеми лікувального харчування в Україні та в країнах ЄС, узагальнені положення міжнародних стратегій ВООЗ щодо харчування населення та забезпечення раціонального, збалансованого харчування психічно хворих. Обґрунтовано поняття лікувальне харчування, як систему організації харчування, яка включає лікувальні і профілактичні заходи під час лікування хворого в стаціонарі з урахуванням характеру основного захворювання, ступеню важкості хвороби, показань та протипоказань. Дана характеристика проблемам організації та дотриманню норм лікувального харчування в закладах охорони здоров’я, які існують у зв’язку з постійним недофінансуванням цієї сфери. Виявлено проблеми невідповідних належних матеріально-технічних та санітарно-гігієнічних умов, психологічного комфорту, які вимагають певної корекції та повна відсутність штатних фахівців-нутриціологів. Проведено аналіз показників індексу маси тіла психічно хворих які перебували на стаціонарному лікуванні. Проаналізовано результати соціологічного дослідження щодо витрат грошей родичів хворих з психічними захворюваннями на харчування їх, коли вони перебувають на стаціонарному лікуванні в закладах охорони здоров’я України. Для опитування родичів психічно хворих було використано спеціально розроблена анкета: «Спосіб визначення особистої думки родичів пацієнта про оплату медичної допомоги в психіатричному стаціонарі» визнано раціоналізаторською від 16.01.2020 р. та зареєстровано в журналі реєстрації раціоналізаторських пропозицій ВНМУ ім. М. І. Пирогова за № 3. Обґрунтовано результати опитування родичів хворих з психічними розладами щодо частоти проходження стаціонарного лікування, висвітлено порівняльну картину видачі та різноманітності їжі для психічно хворих, які перебувають у лікувальному закладі України та країн ЄС. У роботі використовувалися аналіз вітчизняних та зарубіжних наукових джерел, бібліосемантичний, аналітичний та статистичний методи досліджень. | uk_UA |
dc.language.iso | uk_UA_ | uk_UA |
dc.subject | здорове харчування | uk_UA |
dc.subject | психічне здоров'я | uk_UA |
dc.subject | психічно хворі | uk_UA |
dc.subject | фахівці-нутриціологи | uk_UA |
dc.subject | біопсихосоціальне лікування | uk_UA |
dc.title | Порівняльний аналіз організації лікувального харчування в психіатричних лікарнях України та країн ЄС | uk_UA |
dc.title.alternative | Comparative analysis of the organization of medical nutrition in psychiatric hospitals of Ukraine and EU countries | en |
dc.type | Article | en |