dc.description.abstract |
Харчові добавки - це природні сполуки або хімічні речовини, які самостійно не споживаються, але у обмежених кількостях спеціально вводяться до складу інших продуктів харчування. У різних країнах у виробництві продуктів харчування використовується понад 500 харчових добавок. Різні харчові добавки мають різні властивості відносно мікроорганізмів; одні сприяють їх росту і розмноженню, інші - мають бактеріостатичні і бактерицидні властивості. Деякі добавки можуть збільшувати ризик виникнення рак> молочної залози у жінок і викликати безпліддя у чоловіків (Е216), серйозні алергічні реакції і захворювання ШКТ (Е222), токсичні для нирок, печінки і нервової системи (Е230), здатні викликати канцерогенез внаслідок утворення Н-нітрозамінів (Е250), викликати хімічні опіки (Е260). Таким чином надзвичайно актуальним є проведення санітарно-просвітницької роботи серед населення з питань. |
uk_UA |