Repository of National Pirogov Memorial Medical University, Vinnytsia

Порівняльний аналіз вмісту тритерпенів у рослинній сировині салату посівного сорту «ЛоллоРоссо»

Show simple item record

dc.contributor.author Гуцол, В. В. uk
dc.contributor.author Журавель, І. О. uk
dc.contributor.author Гур’єва, І. Г. uk
dc.date.accessioned 2017-10-24T14:31:19Z
dc.date.available 2017-10-24T14:31:19Z
dc.date.issued 2016
dc.identifier.citation Гуцол В. В. Порівняльний аналіз вмісту тритерпенів у рослинній сировині салату посівного сорту «ЛоллоРоссо» / В. В. Гуцол, І. О. Журавель, І. Г. Гур’єва // Збірник наукових праць співробітників НМАПО ім. П. Л. Шупика. - 2016. - Вип. 26. - С. 321-326. uk
dc.identifier.uri https://dspace.vnmu.edu.ua/123456789/1151
dc.description.abstract Салат посівний (Lactucasativa L.) культивується в усьому світі і є важливою овочевою культурою, виступає джерелом великої кількості біологічно активних речовин з різними терапевтичними ефектами. Мета: встановити якісний склад та кількісний вміст тритерпенів у різнихчастинах салату посівного сорту «ЛоллоРоссо» та провести їх порівняльний аналіз. Матеріали та методи. Рослинну сировинубуло заготовлено у 2014-2015 роках у Харківській обл. Якісний склад та кількісний вміст тритерпеноїдів у листі, коренях та насінні салату посівного було досліджено методом газової хроматографії (ГХ). Результати. Проведені дослідження показали наявність щонайменше 5 тритерпенових сполук у листі та коренях салату посівного, та чотирьох – у насінні салату. В найбільшій кількості в усіх видах сировини, що досліджувалася, було виявлено луп-20(29)-ен-3-олу ацетат. Однак, в значній кількості було виявлено також і олеан-12-ен-3-ілу ацетат. Висновки. Похідна лупану – луп-20(29)-ен-3-олу ацетату була домінуючою сполукою в усіх видах сировини, що досліджувалися. Отримані дані будуть враховані при виборі оптимального виду рослинної сировини салату для подальшого одержання фітозасобів на її основі, а також в якості параметрів стандартизації сировини. Салат посевной (Lactucasativa L.) культивируемой во всем мире и является важной овощной культурой, выступает источником большого количества биологически активных веществ с различными терапевтическими эффектами. Цель: установить качественный состав и количественное содержание тритерпенов в различных частях салата посевного сорта «ЛоллоРоссо» и провести их сравнительный анализ. Материалы и методы. Растительное сырье было заготовлено в 2014-2015 годах в Харьковской обл. Качественный состав и количественное содержание тритерпеноидов в листьях, корнях и семенах салата посевного было изучено методом газовой хроматографии. Результаты. Проведенные исследования показали наличие минимум 5 тритерпеновых соединений в листьях и корнях салата посевного, и четырех – в семенах салата. В наибольшем количестве во всех видах изучаемого сырья был определен луп-20(29)-ен-3-ола ацетат. Однако, в значительном количестве также был найден олеан-12-ен-3-ила ацетат. Выводы. Производная лупана – луп-20(29)-ен-3-ола ацетата была доминирующим соединением во всех видах исследуемого сырья. Полученные данные будут учтены при выборе оптимального вида растительного сырья салата для последующего получения фитосредств на его основе, а также в качестве параметров стандартизации сырья. Lettuce (Lactuca sativa L.) is an important vegetable crop, cultivated worldwide, which is a source of a large variety of biologically active compounds with different therapeutic effects. Aim. Determination of the qualitative composition and quantitative content of triterpenes in different parts of lettuce of “LolloRosso” variety and carrying out their comparative analysis. Materials and methods. The plant material was collected in 2014-2015 in Kharkiv region. The qualitative composition and quantitative content of triterpenoids in lettuce leaves, roots and seeds was studied by the means of gas chromatography. Results. The experiment has shown the presence of at least 5 triterpenoidal compounds in lettuce leaves and roots, and at least four – in the seeds. Lup-20(29)-ene-3-ol acetate was found in the highest quantity in all the types of the plant material studied. But olean-12-ene-3-yl acetate was also found in high quantity. Conclusion. Lup-20(29)-ene-3-ol acetate was dominating in all the types of the plant material studied. The results obtained will be taken into account at choosing the most prospective source of lettuce plant material for the further obtaining of phytoremedies on its basis, as well as the plant material standardization parameters. uk, ru, en
dc.language.iso uk_UA uk
dc.subject тритерпеноїди uk
dc.subject хроматографія газова uk
dc.subject салат посівний uk
dc.title Порівняльний аналіз вмісту тритерпенів у рослинній сировині салату посівного сорту «ЛоллоРоссо» uk
dc.type Article en


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics