Показати скорочений опис матеріалу
| dc.contributor.author | Чорнопищук, Н. П. | |
| dc.contributor.author | Яблонь, О. С. | |
| dc.contributor.author | Конопліцька, А. П. | |
| dc.contributor.author | Русак, С. О. | |
| dc.contributor.author | Чорнопищук, Р. М. | |
| dc.contributor.author | Мельничук, П. С. | |
| dc.date.accessioned | 2025-12-12T10:34:01Z | |
| dc.date.available | 2025-12-12T10:34:01Z | |
| dc.date.issued | 2025 | |
| dc.identifier.citation | Чорнопищук Н. П. Зв’язок між реформуванням системи харчування в закладах дошкільної та шкільної освіти і здоров’ям дітей різних вікових груп. / Чорнопищук Н. П., Яблонь О. С., Конопліцька А. П., Русак С. О., Чорнопищук Р. М., Мельничук П. С. // Сучасна педіатрія (Україна) (Modern pediatrics. (Ukraine)). – 2025. – №2 (146). – C. 46-52. | uk_UA |
| dc.identifier.other | DOI: 10.15574/SP.2025.2(146).4651 | |
| dc.identifier.uri | https://dspace.vnmu.edu.ua/123456789/11172 | |
| dc.description.abstract | Харчування відіграє важливу роль у розвитку, здоров’ї, успішності та працездатності дітей.Мета – дослідити, як зміни раціону після реформування системи харчування в закладах дошкільної та шкільної освіти впливають на здоров’я дітей різних вікових груп.Матеріалитаметоди. У дослідженні взяли участь 216 опитаних батьків, що надали інформацію про 309 дітей дошкільного і/або шкільного віку, яких поділено на дві групи: 1-ша група – діти до 6 років (n=64); 2-га група – діти від 6 років (n=245). Застосовано такі методи досліджен-ня: аналіз медичної літератури (PubMed, UpToDatе), анкетування та статистичні.Результати. Після впровадження реформи харчування в закладах освіти найбільш помітними та значними змінами є зменшення вмісту солі та цукру в стравах, а також збільшення кількості клітковини. Діти дошкільного віку достовірно частіше дотримуються здорового харчування вдо-ма порівняно з дітьми шкільного віку (в 1,3 раза). Загалом 52% дітей мають підтримку хоча б одного з батьків у питаннях правильного харчування поза навчальним закладом, при цьому діти 1-ї групи – частіше, але без достовірної різниці. Перехід до нового раціону є легшим для дітей молод-шого віку (в 1,4 раза). Після реформування найбільш якісні зміни здоров’я серед дітей 1-ї групи відзначаються в зниженні частоти блювання (в 1,6 раза) та в послабленні проявів закрепів/діареї (в 1,3 раза), а в 2-ї групі – у зменшенні проявів печії (в 1,5 раза) та абдомінального болю (в 1,2 раза).Висновки. Реформа системи харчування в закладах дошкільної та шкільної освіти позитивно вплинула на здоров’я дітей, особливо за умови підтримки родини і дотримання правильного харчування вдома.Автори заявляють про відсутність конфлікту інтересів. | uk_UA |
| dc.language.iso | uk_UA_ | uk_UA |
| dc.subject | діти дошкільного та шкільного віку | uk_UA |
| dc.subject | здоров’я дітей | uk_UA |
| dc.subject | харчування | uk_UA |
| dc.subject | реформа системи харчування | uk_UA |
| dc.title | Сучасна педіатрія (Україна) (Modern pediatrics. (Ukraine) | uk_UA |
| dc.type | Article | uk_UA |