Repository of National Pirogov Memorial Medical University, Vinnytsia

Сучасна педіатрія (Україна) (Modern pediatrics. (Ukraine)

Show simple item record

dc.contributor.author Чорнопищук, Н. П.
dc.contributor.author Яблонь, О. С.
dc.contributor.author Конопліцька, А. П.
dc.contributor.author Русак, С. О.
dc.contributor.author Чорнопищук, Р. М.
dc.contributor.author Мельничук, П. С.
dc.date.accessioned 2025-12-12T10:34:01Z
dc.date.available 2025-12-12T10:34:01Z
dc.date.issued 2025
dc.identifier.citation Чорнопищук Н. П. Зв’язок між реформуванням системи харчування в закладах дошкільної та шкільної освіти і здоров’ям дітей різних вікових груп. / Чорнопищук Н. П., Яблонь О. С., Конопліцька А. П., Русак С. О., Чорнопищук Р. М., Мельничук П. С. // Сучасна педіатрія (Україна) (Modern pediatrics. (Ukraine)). – 2025. – №2 (146). – C. 46-52. uk_UA
dc.identifier.other DOI: 10.15574/SP.2025.2(146).4651
dc.identifier.uri https://dspace.vnmu.edu.ua/123456789/11172
dc.description.abstract Харчування відіграє важливу роль у розвитку, здоров’ї, успішності та працездатності дітей.Мета – дослідити, як зміни раціону після реформування системи харчування в закладах дошкільної та шкільної освіти впливають на здоров’я дітей різних вікових груп.Матеріалитаметоди. У дослідженні взяли участь 216 опитаних батьків, що надали інформацію про 309 дітей дошкільного і/або шкільного віку, яких поділено на дві групи: 1-ша група – діти до 6 років (n=64); 2-га група – діти від 6 років (n=245). Застосовано такі методи досліджен-ня: аналіз медичної літератури (PubMed, UpToDatе), анкетування та статистичні.Результати. Після впровадження реформи харчування в закладах освіти найбільш помітними та значними змінами є зменшення вмісту солі та цукру в стравах, а також збільшення кількості клітковини. Діти дошкільного віку достовірно частіше дотримуються здорового харчування вдо-ма порівняно з дітьми шкільного віку (в 1,3 раза). Загалом 52% дітей мають підтримку хоча б одного з батьків у питаннях правильного харчування поза навчальним закладом, при цьому діти 1-ї групи – частіше, але без достовірної різниці. Перехід до нового раціону є легшим для дітей молод-шого віку (в 1,4 раза). Після реформування найбільш якісні зміни здоров’я серед дітей 1-ї групи відзначаються в зниженні частоти блювання (в 1,6 раза) та в послабленні проявів закрепів/діареї (в 1,3 раза), а в 2-ї групі – у зменшенні проявів печії (в 1,5 раза) та абдомінального болю (в 1,2 раза).Висновки. Реформа системи харчування в закладах дошкільної та шкільної освіти позитивно вплинула на здоров’я дітей, особливо за умови підтримки родини і дотримання правильного харчування вдома.Автори заявляють про відсутність конфлікту інтересів. uk_UA
dc.language.iso uk_UA_ uk_UA
dc.subject діти дошкільного та шкільного віку uk_UA
dc.subject здоров’я дітей uk_UA
dc.subject харчування uk_UA
dc.subject реформа системи харчування uk_UA
dc.title Сучасна педіатрія (Україна) (Modern pediatrics. (Ukraine) uk_UA
dc.type Article uk_UA


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics